Ateliere

“Mamii, joaca-te cu mine!”

Proiect Asociatia Aba Life Start-Ploiesti

Suntem Aba Lifestart-Ploiesti, ONG cu specialiști acreditați la nivel internațional în terapia ABA, cu vechime de peste 13 ani, ce a integrat în scoli și societate un număr foarte mare dintre copiii speciali ce ne-au călcat pragul.

Misiunea noastra este  de a imbunatati in mod semnificativ calitatea vietii copiilor diagnosticati cu autism si a familiilor lor, oferind servicii de interventie la standarde internationale. Scopul nostru este recuperarea si integrarea in societate a copiilor cu tulburari de spectru autist (TSA), prin implementarea tehnicilor din analiza comportamentala aplicata (A.B.A.).

Va invitam sa aflați despre noi și pe pagina noastră de Facebook Asociatia ABA Life Start-Ploiești,  iar despre toate calificarile noastre, si sunt multe, va stam la dispozitie prin: 

Membri:

Puteti vedea fiecare membru al asociației apăsând aici sau prin a face click pe numele membrului respectiv.

Scopul prezentarii asociatiei noastre este acela de a ne fi parteneri, mai exact vrem sa fiți piesa de puzzle, din proiectul nostru numit Mamii, joaca-te cu mine!”, ce ne completează pentru a oferi suportul emotional copiilor cu TSA/Autism si parintlor acestora, ce au nevoie de susținerea noastra.

Ce este Autismul, va intrebati? O tulburare de origine neurobiologică ce afectează copilul în jurul perioadei de 1- 3 ani, până la această vârstă deficienţele sunt evidente şi poate fi stabilit un diagnostic. Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil și deși este imposibil să prezici cum va fi copilul tău în viitor, cum se va dezvolta, ce achiziții va avea și în ce măsura va recupera întârzierile pe care le are, faptul că îi sunteti alături și îl sustineti este poate cea mai importantă piesă din puzzle.

Cum o puteti face?

Cu ajutorul proiectului nostru “Mamii, joaca-te cu mine!”, ce se va desfasura pe o perioada de timp determinata, avand ca final sfarsitul anului 2025, ne dorim sa oferim indrumare si coordonare de specialitate pentru 10 familii cu copii cu intarziere in dezvoltare, aflate deja inscrise in cadrul asociatiei noastre. Tinem sa mentionam ca asociatia noastra ofera suport si educatie in analiza comportamentala ABA pentru 10-15 copii inscrisi anual in centru.

Nu putem oferi terapie de calitate, la standarde internationale, decat unui numar mic de copii inscrisi, doar asa scopul si misiunea asociatiei pot fi cu adevarat atinse.

Despre proiectulMamii, joaca-te cu mine!”
 
Dezvoltarea inteligentei emoționale a copiilor este esențială, nu doar pentru bunăstarea lor individuală, ci și pentru sănătatea societății în ansamblu. Relația dintre părinți și copii joacă un rol crucial în acest proces, iar atelierele din cadrul asociatiei noastre pot reprezenta un mediu ideal pentru întărirea acestei legături.
 
În cadrul acestor ateliere părinții au ocazia să învețe tehnici de comunicare eficientă și să înțeleagă mai bine emoțiile copiilor lor. Participarea activă a părinților, nu doar că le oferă instrumentele necesare pentru a gestiona situațiile dificile, dar și sprijină crearea unui mediu familial sănătos, în care emoțiile sunt exprimate și validate.

Această deschidere emoțională contribuie la formarea unei legături strânse între părinți și copii, esențială pentru dezvoltarea unor relații bazate pe încredere și respect.

În același timp, atelierele noastre se concentrează pe consolidarea relației dintre părinte și copil, având scopul de a îmbunătăți calitatea vieții de familie și de a contribui la formarea unor adulți echilibrați și încrezători în sine. Acestea îi ajută să își recunoască și să își gestioneze emoțiile, să dezvolte empatia și să învețe să colaboreze cu ceilalți.

Prin activități interactive copiii își pot dezvolta abilități sociale esențiale, pregătindu-se astfel să devină membri activi și responsabili ai societății, conștientizand că fiecare este unic, că oamenii se dezvoltă și evoluează, că toți facem greșeli, iar a greși este o parte normală a vieții.

Astfel pot intelege că o greșeală nu definește valoarea unei persoane, nu o face slaba sau rea.

ATELIERE SIMPLE START

A. Ateliere de creatie

Activităţile artistice sunt foarte importante în dezvoltarea proceselor gândirii. Ele  reprezinta mijloace de exprimare tot atât de bogate ca şi limbajul permiţând copiilor/adultilor să creeze în realitate ceea ce au văzut, trăit sau imaginat.

Materialele implicate satisfac curiozitatea şi setea pentru cunoaştere, activitate şi exprimare.

Imaginaţia lor inventează, construieşte şi creează lucruri noi satisfăcând nevoia pentru activitatea imaginativă care implică gândirea, planificarea, presupunerea şi alegerea. Noile încercări cer răbdare, experimentare şi perseverenţă. Succesul devine mai preţios când este obţinut cu dificultate.

Beneficiile atelierelor de creatie:

– participantii pleaca mai increzatori in propriile abilitati de comunicare
– se leaga noi prietenii
– copiii invata sa indeplineasca sarcini sau sa rezolve probleme intr-un mod creativ
– dezvolta spiritul critic
– exprimarea dorintelor sau a nemultumirilor intr-un mod direct
– dezvoltarea limbajului nonverbal si imbunatirea limbajului existent
– acceptarea si controlarea emotiilor
– rezolvarea de probleme si situatii noi aparute
– dezvoltarea emotiilor si respectarea regulilor de grup

Ateliere organizate cu ocazia diverselor sarbatori:

1 Martie

Martisoare pufoase

Martisoare quilling

Martisoare din pluta

Ziua Mamei

Rama foto cu ata colorata

Inimioare din ata

Tablouri din ata si cuie
Vaza si flori din fetru

Tablouri din ata si cuie
Vaza si flori din fetru

Sarbatori Pascale

Puisori din felii de lemn

Iepurasi coconasi

Ziua Pamantului

Medalioane/obiecte din aluat sarat

Obiecte/decoratiuni din materiale reciclabile